Kunstobject door VMBO-leerlingen i.s.m. kunstenares Hermine de Vries

Sinds 2008 is tijdens het evenement Kunst in de Etalage een graffitiwand te bezichtigen geweest. Deze muur werd, naar een idee van kunstenaar Jeroen Gras uit Enschede, vorm gegeven door leerlingen van het Twents Carmel College, locatie Potskampstraat.
In dit jubileumjaar gaan de leerlingen samen met kunstenares Hermine de Vries werken aan een kunstobject. Dit project is op het VMBO een onderdeel geworden van het programma kunstvakken.

De leerlingen krijgen van school een week lang de ruimte om aan het project te werken en even ‘kunstenaar’ te zijn. Zij vinden het geweldig om samen een bijdrage te leveren aan Kunst in de Etalage. Ze zijn elk jaar weer met recht trots op het eindresultaat en hebben tegelijkertijd een fantastische leerervaring opgedaan.

 

Kunstenaar in de klas bij groep 6 Oldenzaalse basisscholen

Sinds 2010 organiseert de stichting Kunst in de Etalage tevens een educatief project voor groep 6 van de basisscholen in Oldenzaal. De scholen krijgen door de stichting een workshop aangeboden, die door een kunstenaar in de klas wordt gegeven. Zo werden er al workshops gegeven in schildertechnieken, textiele werkvormen, glaskunst, keramiek, houtbewerking, koperbewerking, fotografie en computeranimatie.

Per workshop worden twee leerlingen van het Twents Carmel College locatie Potskampstraat ter assistentie toegewezen. Deze leerlingen volgen de theoretische leerweg met in hun pakket kunstvakken. Het assisteren heeft voor hen op deze manier een educatief doel: creatieve samenwerking.

De leerlingen nemen met groot enthousiasme en plezier deel aan de workshops. Hun resultaten worden geëxposeerd in een etalage als onderdeel van het evenement Kunst in de Etalage.

Educatieve kunstroute bovenbouw basisonderwijs

Sinds 2015 wordt door de Stichting Kunst in de Etalage jaarlijksgewerkt aan een educatieve kunstroute voor kinderen. Dit gebeurt in samenspraak met de scholen en met medewerking van deelnemende kunstenaars. De route met een kunstbeschouwende vragenlijst voor kinderen is bedoeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Een bijbehorende lesbrief en antwoordenlijst voor de leerkracht wordt toegevoegd. Het lesmateriaal wordt aangeboden aan alle basisscholen van Oldenzaal.

Kunstig bewerkte etalagepoppen door TCC Praktijkonderwijs

Leerlingen van het Twents Carmel College Praktijkonderwijs bewerkten etalagepoppen op een kunstige manier voor de Stichting Kunst in de Etalage. Dit gebeurde gedurende een aantal jaren onder leiding van docente Franka Oude Nijhuis . De Stichting beschikt nu in totaal over 15 ‘gepimpte’ etalagepoppen die verspreid in de kunstroute worden aangetroffen als symbolisch boegbeeld van het evenement.

 

De stichting Kunst in de Etalage tracht met al deze educatieve projecten en -samenwerkingsverbanden een bijdrage te leveren aan het culturele onderwijs van jeugdige leerlingen in Oldenzaal.

Kunst in de etalage wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende hoofdsponsoren

rabobank
switch
twentscarmelcollege
visschedijk
John velthuis
Konot
schasfoort
webpact
oldenzaal
cogas
VV logo aangp lc